Recyclen scheelt een hoop!

Door producten opnieuw te gebruiken door middel van recycling, dient het eindproduct als grondstof voor een nieuw product. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled papier of een kartonnen doos. Dat scheelt weer voor het behoud van het milieu. Een hoop!

In Europa werd in 2013 al zo’n 40% van alle kartonnen drankverpakkingen gerecycled. Wereldwijd stimuleert Tetra Pak® het recyclen van drankverpakkingen. Van belang hierbij is dat de verpakkingen los van het restafval worden ingezameld.

Na de inzameling wordt het karton van de verpakkingen in een papierfabriek gescheiden van de plastic- en de aluminiumlaag. De kartonvezels krijgen daar een nieuw leven in bijvoorbeeld een kartonnen doos, een boodschappenzak, briefpapier of een keukenrol. Het plastic en aluminium kunnen vervolgens los van elkaar of gezamenlijk in worden gezet in een nieuw product, zoals plantenbakken of platen voor industriële toepassingen in de bouw.

Er komt veel kijken bij de beslissing om te recyclen. In Nederland werkt Tetra Pak samen met Hedra om recycling te stimuleren. In 2013 zijn in een aantal gemeenten verschillende inzamelsystemen getest. Op basis van deze proef worden de kosten en winst voor het milieu berekend. Daarnaast wordt geanalyseerd hoe de consumenten –de mensen die thuis het afval moeten scheiden- hiermee omgaan.

In 2014 zal naar verwachting een beslissing worden genomen over de recycling van drankenkartons in Nederland. Momenteel moet je in de meeste Nederlandse gemeenten je drankverpakkingen bij het restafval doen. In België en Luxemburg zijn ze al een stuk verder; daar wordt al meer dan 80% van alle kartonnen drankverpakkingen gerecycled!