De geschiedenis van Tetra Pak®

Tetra Pak® is een Zweeds familiebedrijf dat in 1951 is opgericht door Dr. Ruben Rausing. De unieke innovaties van Tetra Pak hebben de manier van verpakken, behandelen en distribueren van voedingsmiddelen wereldwijd veranderd. De Tetra Classic® Aseptic verpakking was de eerste kartonnen verpakking voor melk die tot dan toe in glazen flessen aan de deur werd afgeleverd.

Er is inmiddels veel veranderd, onder andere in de reeks van verpakkingen, maar Ruben Rausing’s credo geldt nog altijd: “A package should save more than it costs”, oftewel een verpakking moet meer opleveren dan kosten. Het motto van Tetra Pak is dan ook niet voor niets “PROTECTS WHAT’S GOOD™” en geldt voor de gehele waardeketen. Van grondstof tot restproduct, en voor leveranciers, werknemers, klanten, detailhandel, consumenten en samenleving. Tetra Pak biedt maximale bescherming van voedingsmiddelen met minimale belasting van het milieu.

1951

AB Tetra Pak werd opgericht doordr. Ruben Rausing in Lund, Zweden.

1952

In november startte het verpakken van room in de eerste Tetra Pak verpakking,
de Tetra Classic® Aseptic.

1960

Het internationale karakter van Tetra Pak krijgt vorm wanneer de eerste fabriek voor verpakkingsmateriaal buiten Zweden wordt opgestart in Mexico.

1963

De Tetra Brik® verpakking werd gelanceerd in Zweden; dit is een van de bekendste Tetra Pak verpakkingen in de Benelux.

1979

De eerste Tetra Brik® Aseptic verpakkingsmachine wordt geleverd in China.

1983

Oprichter dr. Ruben Rausing overlijdt op 10 augustus. Het verhaal houdt hier niet op, want in dat jaar is tevens een trainingsschool voor technici geopend in Zweden om de medewerkers van klanten te trainen.

1997

Door de jaren heen is er veel innovatie geweest
In 1997 werden zelfs 3 nieuwe verpakkingstypen gelanceerd! De vorm van de achthoekige Tetra Prisma® Aseptic verpakking is vernieuwend en opvallend.
De Tetra Wedge® Aseptic verpakking wordt als portieverpakking op de markt gebracht.
De Tetra Fino® Aseptic verpakking is een soort kartonnen zak die vooral veel in ontwikkelingslanden wordt toegepast als melkverpakking.

2000

Tetra Pak publiceert haar eerste milieurapport over de wereldwijde activiteiten met de Corporate Environmental Report (CER).

2007

’s Werelds eerste lang houdbare gable-top verpakking voor zowel sappen als zuivelproducten wordt gelanceerd: Tetra Gemina® Aseptic verpakking. Ook is in 2007 de eerste Tetra Pak verpakking met FSC® -label gelanceerd.

2011

Met een sympathieke look en verbeterde functionaliteit werd de Tetra Brik® Aseptic Edge verpakking gelanceerd. De Zweedse Reuma Vereniging heeft deze verpakking met LightCap™ zelfs erkend en aanbevolen vanwege het grote gebruiksgemak!

2013

Bio-based doppen, gemaakt van suikerriet (een hernieuwbare grondstof), zijn commercieel verkrijgbaar op de markt. Deze innovatie draagt bij aan het verder verkleinen van de klimaatvoetafdruk van Tetra Pak verpakkingen.

2015

Lancering van Tetra Rex ® Biobased verpakking, wereldwijd de eerste drankverpakking die volledig gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen